Transvaal Universiteit

De zaterdagschool 

Transvaal Universiteit is er voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar uit de wijk Transvaal in Den Haag die leergierig zijn en behoefte hebben aan meer uitdaging. 

Elke zaterdag biedt Transvaal Universiteit deze kinderen de mogelijkheid om zich buiten school te ontwikkelen. Tijdens de lessen maken ze kennis met vakgebieden en beroepen die van huis uit of in het reguliere onderwijs niet altijd toegankelijk zijn. Momenteel hebben we twee locaties. Eén op OBS Het Galjoen en locatie Buurthuis Mandelaplein. We werken nauw samen met de scholen OBS De Springbok, CBS De Paul Krugerschool, CBS de Comenius en OBS Het Galjoen.

Van een bezoek aan een ziekenhuis, tot gastdocenten zoals een politicus (Frits Bolkestein), een advocaat of een vlogger. De lessen prikkelen en bieden een brede introductie op het gebied van kunst, cultuur, wetenschap en de maatschappij. 

De kinderen krijgen zo bovendien maximaal de kans om hun talenten, kennis, vaardigheden en perspectief te ontwikkelen. We geven ze een goede dosis zelfvertrouwen mee, waardoor ze sterker in het leven staan.

 

Onze filosofie

De sociale kloof in Nederland groeit. Kinderen van ouders met een lage opleiding hebben niet dezelfde kansen als kinderen van ouders met een hoge opleiding*. Hierin spelen ook andere factoren een rol, zoals de plek waar je geboren bent. Kinderen uit de wijk Transvaal hebben vaak niet dezelfde mogelijkheden als kinderen uit bijvoorbeeld het Statenkwartier en de Vruchtenbuurt. Daar wil de Transvaal Universiteit verandering in brengen.

We geloven dat alle kinderen dezelfde kansen verdienen. En dat wij hun kansen kunnen vergroten door hun denk- en belevingswereld te vergroten. Zo kunnen we hun dromen en ambities aanwakkeren en ze via activiteiten stimuleren om hun dromen te verwezenlijken.

Het programma

In het jaar 2019 besteden we onder andere aandacht aan de onderwerpen media, recht, gezondheid & natuur, bouwkunde, milieu, politiek en kunst & cultuur. De kinderen oefenen met kritisch denken, samenwerken, maar ook analytische en creatieve vaardigheden. Daarnaast vinden er ook excursies plaats, naar bijvoorbeeld een universiteit en hogeschool.

De organisator

Transvaal Universiteit is een initiatief van Buurthuis Mandelaplein en OBS het Galjoen. In 2015 werd het project opgezet door Nina Tromp, die werkzaam is bij het Buurthuis Mandelaplein.

Contact

Wilt u meer weten of Transvaal Universiteit, heeft u een vraag of suggestie? Wij staan u graag te woord. Neem contact met ons op via info@mandelaplein.nl of  070 – 380 54 74.

 

*Bron: rapport van de onderwijsinspectie ‘De staat van het onderwijs’ (april 2016)