Mozaïekbanken

Een bijzonder project

In de zomer van 2015 zagen we iets moois gebeuren: oud en jong kwam samen in ons buurthuis om onze ontmoetingsruimte eens flink op te knappen. Samen hebben zij de ruimte mooi versierd met allerlei mozaïeken, en zowel tafels als plantenbakken, spiegels en dienbladen versierd.

Vanwege dit succes hebben we in 2016 een wekelijks mozaïekproject opgezet. Een workshop waarbij zowel jongeren als ouderen de kans kregen om hun interesses voor het mozaïeken te ontdekken en ontwikkelen.

Wegens succes verlengd

Ook in 2017 blijkt er nog steeds veel interesse in mozaïekactiviteiten vanuit allerlei doelgroepen. Steeds meer buurtbewoners zijn erbij betrokken en doen mee. Reden voor het buurthuis om een nieuwe activiteit op te zetten: De Sociale Sofa’s!

‘Het mozaïeken zetten we hiermee voort in de buitenruimte. Dit doen we niet alleen om de omgeving rondom het Mandelaplein aantrekkelijker te maken, maar ook om de ontmoeting en sociale cohesie in de wijk te bevorderen. Zowel tijdens het maakproces als daarna in het gebruik. Daarnaast willen we de creatieve talentontwikkeling van de buurtbewoners bevorderen.’ 

Neeltje Leemans

Project Coordinator

Dit jaar gaan we drie buitenbanken bekleden met mozaïek, geïnspireerd op Park Güell van Gaudí in Barcelona. Maar ook op een aantal prachtige banken dichter bij huis, in het Emma’s hof. Voor het creatief ontwerp van de banken zetten we ontwerpwedstrijd in rondom het thema ‘samenzijn’. Iedereen mag hieraan mee doen, individueel of met een groep. Uiteindelijk worden er verschillende ontwerpen gekozen. Deze worden met elkaar verbonden en op de banken bevestigd, door te lijmen en voegen.

Wie gaan de mozaïeken maken? Naast de reguliere mozaïekworkshop voor jongeren op dinsdag, gaan we één keer per week extra mozaïeken met onder andere ouderen en kinderen. Dit onder begeleiding van de mozaïekmeester. De bijzondere banken krijgen vervolgens een plekje tegenover het buurthuis op het Mandelaplein en worden in twee etappes feestelijk onthuld.

Onze doelen

 

  • Participatie van jongeren, ouderen en andere buurtbewoners
  • Bevorderen creatief talent bewoners
  • Verbinden mensen van verschillende culturele achtergronden
  • Verbeteren woonomgeving van buurtbewoners

Op de hoogte blijven of meedoen?