Transvaal
Transvaal ligt ten zuidwesten van het centrum van Den Haag en werd gebouwd tussen 1900 en 1935. Vanaf de jaren 90 van de 20ste eeuw zijn veel slechte panden in de wijk tegen de vlakte gegaan om vervolgens plaats te maken voor nieuwbouw. Hierdoor is de wijk, een voormalige volksbuurt, sterk van karakter veranderd. Van een volksbuurt veranderde Transvaal in een multiculturele wijk. Zo is 90% van de bewoners van allochtone afkomst; vooral Turks, Marokkaans en Hindoestaans. Verder is Transvaal één van de dichtstbevolkte wijken van Den Haag, waar vooral de laatste jaren een toename te zien is van bewoners uit Midden- en Oost-Europa.
Door de inzet van welzijnsorganisaties en samenwerking met de Gemeente Den Haag is er een toenemende sociale cohesie en participatie in de wijk. Door steeds meer de verbinding te maken tussen de verschillende bewonersgroepen, jongeren te stimuleren tot ontwikkeling en de bewustwording van hun eigen verantwoordelijkheid te laten groeien, ziet men positieve krachten in de wijk ontstaan. Dankzij ondersteuning doen bewoners steeds meer mee.
Uitgelicht: een bijzonder fotoproject
Het fotoproject 'Ik ben een Transvaler' werd opgezet met fotograaf Amar Inderdjiet. Hij woonde jarenlang in Transvaal en maakte samen met ons buurthuis en Stichting Hindustani (nu Stichting Vobis) 13 portretten van bewoners (jong en oud) uit de wijk. Sommigen geboren in de wijk. Sommigen relatief nieuw. Allen met één gemeenschappelijke noemer: ze voelen zich verbonden met de wijk. Ze zijn actief, houden hun straat schoon, de buurt veilig, zijn betrokken in zelforganisaties, organiseren evenementen in de wijk, helpen andere bewoners met financiele en juridische zaken of zijn gewoonweg een vrolijke noot in de wijk. Het project geeft Transvaal een gezicht en laat de diversiteit en de unieke bewoners zien die deze wijk rijk is.